me.png

Hello.

Welcome to my blog. I share my thoughts and photos of baking, beauty and life in general. I hope you like it!

Fransk Baguette

Fransk Baguette

Bonjour! Detta är ett recept på klassiska Franska Baguetter. Det behövs bara 5 enkla ingredienser; brödmjöl, salt, vatten, socker och jäst, och degen är jättehärlig att jobba med. Var bara tålmodig så kommer du att få två goda baguetter att dela med din familj, vänner eller dig själv om du är hungrig.

baguette.jpg

För två långa snygga baguetter, följ dessa steg:


 1. Aktivera 1/2 kuvert aktiv torr jäst i 2,5 dl varmt vatten med 1 tesked socker.

 2. Blanda lite mindre än 6 dl brödmjöl och 1 tesked salt i en stor glasskål. Gör en liten grop i mitten och häll i vattnet.

 3. Använd skaftet på en träslev (eller liknande) för att långsamt vända ihop vattnet och mjölet. Var noga att inte röra för mycket i degen för då kan baguetterna bli väldigt kompakta.

 4. Täck skålen med plastfolie och låt den jäsa i 45 minuter.

 5. Lyft degen ur skålen och placera på en ren yta. Knåda degen genom att vända den 4-5 gånger, och lägg sedan tillbaka i glasskålen. Låt degen jäsa 45 minuter.

 6. Upprepa steg 5 2 gånger till. Degen ska jäsas 4 gånger.

 7. Placera degen på en mjölad yta och dela den i två lika delar.

 8. Platta försiktigt till varje degbit, och vänd/rulla sedan till små limp-formar. Täck dem med lätt oljad plastfolie och låt dem jäsa i 15 minuter.

 9. På en mjölad yta är det dags att forma baguetterna. Använd samma teknik som i steg 8; platta till, vänd ihop och rulla, tills du har fått en lång baguette. Glöm inte att pudra på lite bjöl på degen mellan varje steg.

 10. Låt sedan baguetterna jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk medans du sätter igång ugnen på 200-220 grader Celsius.

 11. Sätt en plåt med kokande vatten längst ned i ugnen, detta bildar ånga i ugnen vilket gör baguetterna krispiga på utsidan.

 12. Baka i 16 minuter, eller tills de är gyllenbruna.

 13. Njut av en varm nybakad baguette med lite god bruschetta (inte så klassiskt Franskt, men väldigt gott…) eller smör :-)

baguette2.jpg

Försök att inte sticka hål på bubblorna i degen, eftersom det är dem som skapar den där fluffiga insidan på baguetterna. Om du knådar degen för mycket kommer insidan inte att bli fluffig, så var bara tålmodig och mjuk i handen.

baguette3.jpg

Hoppas att du gillar receptet och att du njuter av dina baguetter!

Enkel Sommar-Pavlova

Enkel Sommar-Pavlova

Första försöket att baka Bagels

Första försöket att baka Bagels