me.png

Hello.

Welcome to my blog. I share my thoughts and photos of baking, beauty and life in general. I hope you like it!

Första försöket att baka Bagels

Första försöket att baka Bagels

Just nu befinner jag mig i USA, och jag tyckte det skulle vara roligt att baka något Amerikanskt; Bagels! Jag har aldrig bakat dem innan, och jag förstod efter att ha läst lite olika recept på google att det kunde bli ganska svårt… Men jag gav det en chans ändå och jag tycker att de blev ganska bra! Visst, kanske inte de snyggaste bagelsen jag har sett, men de blev goda och det var kul att testa något nytt! Jag följde två olika recept och försökte få ut det bästa av de två, och detta är hur jag gjorde och vad jag använde:

bagels2.jpg

Ingredienser:

 • 8 & 1/4 dl bröd mjöl

 • 1 kuvert torr jäst

 • 1 matsked salt

 • 2 matskedar socker

 • 3.5 dl varmt vatten

 • 2 matskedar honung

 • 1 ägg

Gör såhär:

 1. Börja med att aktivera den torra jästen. Blanda 1/2 tesked socker, torr jäst och varmt vatten (1 dl) i en liten skål. Låt det stå i ca 5-10 minuter. När det har bildats ett tjockt skum över vattenytan är jästen aktiv.

 2. I en köksmaskin, blanda brödmjöl, salt och socker.

 3. Tillsätt jäst-vattnet medans köksmaskinen går på en låg hastighet. Tillsätt sedan långsamt resten av vattnet (2.5 dl) lite i taget tills degen blir fast. Du kanske inte behöver använda allt vatten.

 4. Låt köksmaskinen knåda degen i ca 8 minuter. Använder du inte en köksmaskin så kan du behöva knåda degen för hand i ca 20 minuter.

 5. Förflytta degen till en lätt oljad glasskål, täck med en bakhandduk och låt jäsa i ca 1 timme.

 6. Koka upp vatten och honung i en kastrull.

 7. Fördela degen i 8-10 jämna bitar. Rulla dem till små bollar och stick sedan ett hål i mitten och forma till bagels. Låt resten av degen ligga under en bakhandduk när du formar bagelsen.

 8. Koka varje bagel i kastrullen under ca 20-30 sekunder per sida, beroende på storlek.

 9. Pensla dem med ägg, och lägg sedan på din topping.

 10. Baka i 220 grader Celsius i 20-25 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

bagels1.jpg

Som topping ville jag testa lite olika. Två med vallmofrön, två med sesamfrön, två med rökt havssalt, och två med allt! Har du använt/smakat rökt havssalt någon gång? Jag blev chockad när jag öppnade boxen och luktade på det…Väldigt skarp och rökig lukt. Men det smakade jättebra på bagelsen!

bagels3.jpg

Det största problemet med att baka bagels för mig var att degen blev så blöt, och mjuk. Det var svårt att forma den till bagels och deg fastnade överallt. I skålen, på bänkytan, på händer… Jag tror att jag skulle varit mer försiktig när jag hällde i vattnet.

bagels4.jpg

Det är väldigt lätt att fixa till sina bilder, och bara visa upp det bästa av bakningen, men bilden nedan visar hur de egentligen såg ut… Rätt så ojämna i storlek och utseende…ganska tydligt “hemmagjorda” och inte från något bageri…men vem bryr sig! Detta var mitt första försök och de blev faktiskt goda. Nästa gång kan de (förhoppningsvis) bara se bättre ut.

bagels.jpg

Jag lärde mig en hel del om att baka bagels av detta, och snart kommer det en del två av mitt försök att få till den perfekta bageln (bagelen, bagelsen? hur böjer man det ordet på svenska…).

Fransk Baguette

Fransk Baguette

Vit Choklad och Hallon Macarons

Vit Choklad och Hallon Macarons